Depressioner.

Våra liv är fyllda med olika känslor och tankar. Vi mår dåligt vissa dagar och vi mår bättre andra. Ibland känner vi för att skratta, ibland vill vi skrika. En del döljer känslorna och en del visar dem öppet. Det går i perioder och någonting som är vanligt hos oss människor är depressioner. En tid då man känner sig ovanligt nedstämd och ensam. Då man känner att man är minst i världen och att man kanske inte ens har något värde ? varför finns jag?


Enligt statistik visar det att varannan kvinna och var fjärde man någon gång under sitt liv drabbas av en depression. Att vara nedstämd och ledsen är någonting som tillhör våra liv. Depressioner tillhör en av vår tids folksjukdomar och att drabbas av en depression är absolut ingen dans på rosor. Stegen är oerhört svåra och taggarna sticker oss om och om igen.

 

Depressioner är inte detsamma som nedstämdhet även fastän man skulle kunna tro att det är samma sak. Depressioner pågår under en längre tid. Flera symtom som skall överensstämma med hur man känner sig ? under lång tid. En depression gör så att man inte orkar göra någonting ? allt känns meningslöst och man orkar inte lägga ner tid på att göra någonting som i slutändan inte blir bra i alla fall. Man kan tappa aptiten och man sover sämre om nätterna.

 

En depression handlar mycket om självkänsla och självkritik. Allting man går igenom handskas med självkritik och man känner sig dålig. Det är jobbigt och svårt att ta sig igenom dagarna. Man känner sig betydelselös av sin omgivning och man önskar ibland att man inte stigit ur sängen vissa morgnar.

 

Depressioner finns i olika former. Man kan lida av höstdepressioner och man kan lida av melankoli (en sorts fördjupning av symptomen depression). Årstidsbundna depressioner är vanligare hos människor än melankoli som bara drabbar en del utav oss. Årstidsbundna depressioner har oftast med hur ljussättningen är om året. På sommaren då det är ljus länge och solen skiner och värmer är det ovanligare med depressioner än vad det är när vintern närmar sig och det blir mörkare tidigare om dagarna och när det blir kallt. Det sägs att vi människor behöver tio minuters solljus/dag för att inte bli deprimerade/nedstämda.

 

Drabbas man av en depression börjar även hjärnan att påverkas. Man presterar sämre på arbetet och man får svårare att koncentrera sig under en längre tid. Signalsubstanserna i hjärnan påverkas också och det i sig kan drabba ? sömn, aptit, tankeverksamheten och sexualiteten.


Ett utdrag av mitt arbetet i Psykologi B.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0