Ska ni släcka ljuset ikväll?

Idag den 27 mars är det dags för ytterligare en timme för jorden - Earth Hour. Det innebär att vi ska släcka ner ljuset i våra bostäder för att visa politikerna och makthavarna att någonting måste göras snart. Den globala uppvärmningen smälter isarna, isbjörnarna minskar lavinartat och alla avgaser påverkar vår moder jord. Men det har också debatterats mycket kring Earth Hour och en del väljer att inte släcka.

Så här skriver Johan Norberg för Metro och jag är beredd att hålla med till en viss del.

"Om jag är hemma på lördag ska jag tända i lägenheten så att den lyser som en julgran. Till skillnad från kungen, regeringskansliet och 189 kommuner vägrar jag nämligen följa Världsnaturfondens (WWF) uppmaning att släcka lamporna i en timme. I sak betyder WWF:s aktion ingenting. Även om hela världens befolkning skulle släcka ljuset motsvarar energibesparingen inte ens Kinas utsläpp av växthusgaser under en minut. Men det är förstås inte saken det gäller, utan symboliken. Och det går inte att hitta en mer idiotisk symbol än att släcka ljus. I alla tider har den starkaste symbolen för mänskligt framsteg varit ljuset – Prometheus stal elden från gudarna för att ge till människan, upplysningen gjorde slut på den mörka medeltiden och i serietidningarna är glödlampan synonym med ljusa idéer. En av Johan Henric Kellgrens bästa dikter mot mörkermännen heter ”Ljusets fiender”.

 

Moderna energikällor har revolutionerat våra liv. Vi har fått lampor, TV, radio, dator, kylskåp, tvätt- och diskmaskiner. Vi kan producera tillräckligt med mat och får funktionella sjukvårdssystem. Människans största hot är bristen på elektricitet. I sina studier om ”ekologiska fotavtryck” pekar WWF ut länder som Haiti, Afghanistan och Kongo som föredömen. Det är också länder där folk dör för att de inte har elektricitet. Det gör att de inte kan driva pumpar som ger säkert vatten, och gör att de måste elda inomhus för att tillreda maten, vilket ger ödesdigra lung- och andningssjukdomar. Byar i Bangladesh med elektricitet har 35 procent lägre barnadödlighet än de utan. 100 barn dör varje dag i landet därför att Earth Hour är ett kroniskt tillstånd för dem.

 

Vi ska därför inte lösa miljöproblemen genom att begränsa energitillgången. Det är inte heller det mest effektiva. Vi behöver i stället bättre teknik och grönare energikällor, som solkraft. Det begriper nog även WWF, kungen och regeringen. Så synd då att de ägnar sig åt patetiska kampanjer som antyder att lösningen är problemet och att problemet är lösningen.


Vi har en justitieminister som inte förstår skillnaden mellan misstänkta och dömda."

 

Ska ni släcka ikväll kl 20.30 - 21.30?


Kommentarer
Postat av: Anna - Foto, design m.m

Svar; Ska kika =)

Kul att du är tillbaka på blogg.se :)

2010-03-27 @ 19:03:14
URL: http://akolan90.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0